Bild på gymnasieelever.

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Arbeta med bilar, tunga fordon, teknik, motorer och elektrifierade fordon.

Gillar du teknik, motorer och fordon eller ser du en framtid som yrkeschaufför på världens vägar? Fordons- och transportprogrammet ger dig breda teoretiska och praktiska kunskaper i två spännande branscher där det finns gott om jobb efter avslutad utbildning.

INRIKTNINGAR

Personbil: Du lär dig att utföra felsökning, reparation och service. I årskurs 2 och 3 arbetar du i skolans kundverkstad och tränar på kundkontakt, beställning av reservdelar och fakturering. För att du ska få lära dig den allra senaste tekniken sker utbildningen i samarbete med Volvo Cars Sweden och Brandt bil. Samarbetet gör Gymnasium Skövde till en certifierad skola där lärare och elever får en spetskompetens inom området.

Transport: Du lär dig hur man hanterar såväl fordon som last på ett säkert sätt. Det rustar dig för ett spännande yrke med stor variation och ger dig möjlighet att jobba både självständigt och i lag. När du klarat kriterierna får du intyg på att du besitter kompetens för att köra truck, lastmaskin och kran. Du får också möjlighet att ta körkort för B, C, CE samt intyg för att köra farligt gods och utföra arbete på väg. Vårt stora övningsområde och samarbetet med branschen bidrar till att skapa verklighetslika situationer i utbildningen.

VISSTE DU DET HÄR OM PROGRAMMET?
Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA*) anordnar varje år tävlingar runt om i landet där gymnasielever tävlar mot varandra i transportteknik. De bästa eleverna gör sedan upp i  SM (Svenska Mästerskapen).

Det ingår branschspecifika studiebesök under utbildningens gång.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor är en obligatorisk del av kurserna på vald inriktning.

PROGRAMMET PASSAR DIG SOM:

  • är intresserad av fordon
  • drömmer om att bli yrkeschaufför eller arbeta inom logistik, eller 
  • vill bli mekaniker eller kundmottagare

TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram  

PROGRAMMET FINNS PÅ:  Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Grundläggande högskolebehörighet samt yrkesexamen.

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".

*TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportsektorn.