Bild på elever som arbetar.

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Måla, bygg och anlägg för framtiden.

Vill du satsa på ett framtidsyrke och gå vidare till ett varierande och självständigt jobb direkt efter studenten? Titta då lite närmare på Bygg- och anläggningsprogrammet.

Här bygger du en bred och stabil grund att stå på för att arbeta inom byggbranschen. Oavsett vilken inriktning du valt att gå får du under första året prova på programmets övriga inriktningar. Under utbildningen genomför du olika behörighetskurser för respektive inriktning, till exempel Brandfarliga arbeten, Säkerhet på väg och Mobila plattformar.

VILKEN INRIKTNING PASSAR DIG?

Anläggningsförare/anläggningsarbetare: För dig som vill jobba som maskinförare, väg-, mark- och anläggningsarbetare. Du lär dig att göra beräkningar och använda avvägningsinstrument samt att köra gräv- och lastmaskiner.

Husbyggnad: För dig som vill bli snickare. Du lär dig att bygga ett nyckelfärdigt hus från grunden samt utföra arbetet på ett arbetsmiljösäkert sätt. Du får kunskap om olika byggtekniker och moment, som att läsa ritningar, samt bygga bjälklag, väggar och takstolar.

Måleri: För dig som vill bli byggnadsmålare. Du får lära dig allt inom invändig målning (tapetsering, sprutmålning, sprutspackling) och allt inom utvändig målning.

VISSTE DU DET HÄR OM PROGRAMMET? 
Bygg- och anläggningsprogrammet rekommenderas av Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN). Det är en garanti för att vår utbildning håller extra hög kvalitet. BYN anordnar varje år en skoltävlingar för elever på programmet.

Du har möjlighet till dubbla utbildningsböcker inom anläggning och anläggningsförare.

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor inom den inriktning du har valt.

PROGRAMMET PASSAR DIG SOM:

  • vill lägga grunden till ett framtida jobb inom bygg- och anläggningsbranschen.
  • vill bli snickare, målare, anläggningsförare eller något liknande yrke.

 
TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram  

PROGRAMMET FINNS PÅ: Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Yrkesexamen med möjlighet till grundläggande högskolebehörighet. 

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".